Αναζήτηση

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, μεταξύ άλλων, η χθεσινή ημέρα 21 Μαρτίου. Επιλέχθηκε άραγε αυτή η πρώτη μέρα της Άνοιξης για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους, ότι πρέπει να ανοίξουμε τη καρδιά, την ψυχή και το μυαλό μας στον άλλο, τον διαφορετικό άνθρωπο, όπως ανοίγεται και η φύση σε εμάς; Μια εποχή διαφορετική, αλλά τόσο χρήσιμη και απαραίτητη όπως και οι άλλες τρεις εποχές;

Ισως και γιʼαυτό. Την 21 Μαρτίου του 1960 οι αστυνομικές δυνάμεις της νοτιο-αφρικανικής κυβέρνησης των διακρίσεων, (apartheid), άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 άτομα που διαδήλωναν ειρηνικά κατά των διακρίσεων στην πόλη Sharpeville της χώρας αυτής. Μια τέτοια μέρα άλλωστε δεν μπορούσε να μη μας θυμίσει πόσα θύματα, πόσες κοινωνικές ταραχές, εκρήξεις και πόλεμοι έγιναν με βάση ή πρόφαση τις θεωρίες της διάκρισης και της υπεροχής των μεν έναντι των δε λαών. Μας υπενθύμισε όμως να κοιτάξουμε και γύρω μας για να δούμε πόσες διακρίσεις γίνονται εις βάρος των διαφορετικών διπλανών μας.

Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις υπάρχουν λίγο πολύ σε όλους μας. Δεν θα αναλύσουμε, ούτε θα εξηγήσουμε τις αιτίες. Θα υπενθυμίσουμε μόνο ότι αποτελεί εστία ανθρώπινου πόνου και φορέα μόλυνσης της κοινωνικής υγείας και της ανθρώπινης ειρηνικής συνύπαρξης, τόσο αλλού, όσο και σʼεμάς. Γιʼ αυτό καταπολεμά από τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα να είμαστε διαφορετικοί αλλά και ίσοι.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι

Με τον τίτλο «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι: από τη θεωρία στην πράξη» πραγματοποιήθηκε το 2000 στο Στρασβούργο, έδρα του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού των 46 κρατών-μελών σήμερα, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη.

Στη διάσκεψη αυτή πήραν μέρος υπουργοί από όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΗΕ, και πολυάριθμων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Τη διάσκεψη απασχόλησαν τέσσερα κυρίως θέματα: Η νομική προστασία, οι πολιτικές και οι πρακτικές, η παιδεία και η ευαισθητοποίηση στα θέματα ρατσισμού και η ενημέρωση, η επικοινωνία και τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργασιών η εθνική, η θρησκευτική, η μορφωτική διαφορετικότητα της Ευρώπης είναι μια πηγή κοινωνικής αναζωογόνησης και εμπλουτισμού.

Αντίθετα πράξεις ρατσισμού και διακρίσεων αποτελούν αφενός παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφετέρου απειλές για τις δημοκρατικές κοινωνίες και τις πανανθρώπινες αξίες που τις διέπουν.

Κρατική δέσμευση, διεθνής κατοχύρωση

Οι υπουργοί των κρατών –μελών δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν στη λήψη νομικών, πολιτικών και εκπαιδευτικών μέτρων «για την πρόληψη και την εξαφάνιση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, και της μη ανοχής». Δεσμεύτηκαν επίσης ότι θα παρακολουθούν τακτικά την πορεία εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζει ότι « πρέπει να εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που αναγνωρίζει η Σύμβαση σε όλους τους ανθρώπους χωρίς καμία διάκριση που θα βασίζεται στο φύλο, τη ράτσα, το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, τις πολιτικές απόψεις, ή όλες τις άλλες γνώμες, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, ή που σχετίζονται με μια εθνική ενότητα, τον πλούτο, την γέννηση ή κάθε άλλη κατάσταση».

Το άρθρο αυτό ενισχύθηκε και με το Πρωτόκολλο αρ.12 που απαγορεύει γενικώς κάθε είδους διάκριση.

Η παραβίαση των Δικαιωμάτων αυτών δίδει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και στα αρμόδια Δικαστήρια της χώρας μας.

Ο αγώνας ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις ενισχύθηκε σημαντικά και με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ενάντια στο Ρατσισμό και την Ελλειψη Ανοχής (ECRI), στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας.



Ο ρατσισμός τρυπώνει όπως ο διάβολος



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ECRI, Michael Head, ο ρατσισμός είναι όπως ο διάβολος που προσαρμόζεται στο περιβάλλον. « Ο ρατσιστικός λόγος γίνεται πιο ορθολογιστικός για να εμφανιστεί ως πιο αποδεκτός. Η βάση όμως παραμένει η ίδια : εκείνη της έκφρασης του φόβου και του μίσους του άλλου, της διαφορετικότητας εκείνου που δεν αποτελεί μέλος της πλειοψηφίας ή της ομάδας στην οποία ανήκετε», υποστηρίζει ο κ. Head.

Το διαδίκτυο επίσης έχει γίνει ένα εργαλείο στην υπηρεσία του ρατσισμού και των διακρίσεων, γιʼ αυτό προωθήθηκε το πρώτο επιπρόσθετο πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Εγκληματικότητα στο Διαδίκτυο (Cybercriminalite) με την οποία διοργανώνεται η δίωξη όσων διαδίδουν ρατσιστικές ιδέες και λόγους μέσω διαδικτύου.



Ο αγώνας ενισχύεται…



Με την ευκαιρία της χθεσινής ημέρας ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ECRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Γραφείο των Ευρωπαϊκών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν ενωμένοι τον αγώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε μια αποφασιστική θέση ενάντια στο ρατσισμό. Πρέπει να μείνουμε άγρυπνοι και έτοιμοι για δράση ενάντια σʼ αυτούς που προσπαθούν να διαιρέσουν και να θέσουν σε κίνδυνο τις κοινωνίες μας εξαιτίας των φυλετικών διαφορών, της εθνικής καταγωγής, της εθνικότητας, της θρησκείας ή των διαφορετικών πεποιθήσεων….»

«Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο 40 χρόνια μετά την ανακήρυξη από τον ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη των ρατσιστικών διακρίσεων, να συνεχίζομε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα σε όλες τις σφαίρες της κοινωνίας μας…» τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ο αγώνας ενισχύεται και στην Ελλάδα..!

Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα. Είδαμε τι συνέβη μια βραδιά από συντοπίτες μας σε βάρος ξένων, στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Μάθαμε τι συνέβη , και κατά λάθος μάλιστα ενάντια σʼ ένα νεαρό Αλβανό στο Ρέθυμνο. Το θύμα, ο νεαρός Αλβανός πέθανε και ο θύτης, ο νεαρός συντοπίτης μας, κατάστρεψε τη ζωή του, σκοτώνοντας και μπαίνοντας φυλακή. Και η πόλη, ο νομός και οι κάτοικοι έγιναν αποδέκτες επικρίσεων που ήταν αντίθετες από εκείνες που πραγματικά αξίζουν.

Μια αναπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Ελλάδα έχει ανάγκη από εργατικό δυναμικό, όπως είχαν και έχουν και οι χώρες όπου μετανάστευσαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες συμπατριώτες μας έως πριν λίγες δεκαετίες.

Η Ελλάδα είναι μια πολυπολιτισμική , πολυθρησκευτική και πολυεθνική πια κοινωνία. Αυτό για τις προηγμένες χώρες είναι πλούτος.

Ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, η καταπάτηση των δικαιωμάτων των άλλων, ξένων και Ελλήνων αποτελεί μια βραδυφλεγή , αλλά και εν δυνάμει βόμβα στους κόλπους μας.

Συμβαίνει και θα συμβεί στην χώρα μας ό,τι συνέβη και αλλού. Θα υπάρξουν προβλήματα όπως υπήρξαν κι εκεί όπου δεν θέλησαν να δουν έγκαιρα την πραγματικότητα και να δράσουν όπως θα έπρεπε.

Η Πολιτεία, οι αιρετοί και μη φορείς, τα συνδικάτα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για να προλάβουν, αν δεν επιθυμούν να συρθούν σε καταστάσεις που θα είναι δυσάρεστες και επώδυνες για όλους.

Στην Ανδρόγεω την Παρασκευή…

Ευτυχώς στην πόλη μας με πρωτοπόρους τους εκπαιδευτικούς το «Ηράκλειο δεν κοιμάται».Με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου, εκπρόσωποι διαφόρων φορέων ξεκίνησαν να ασχολούνται με την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας, μέσα από μια σειρά δράσεων.

Στα πλαίσια αυτών των δράσεων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις 7 το απόγευμα, στη δημοτική αίθουσα της οδού Ανδρόγεω μια συζήτηση με θέμα : «Ρατσισμός, αρνητικό κοινωνικό φαινόμενο. Αίτια και συνέπειες». Αξίζει την προσοχή και τη συμμετοχή μας. Μας αφορά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου